W związku ze zbliżającymi się świętami wielkanocnymi pragniemy zaproponować Państwu kilka świątecznych przepisów, które można wykonać z dzieckiem. A dlaczego warto zaprosić dziecko do kuchni wyjaśnia psycholog Magda Pytlok: https://symbolia.pl/blog/dlaczego-dziecko-powinno-byc-w-kuchni/351
A oto kilka przepisów, które proponują nasze nauczycielki:
„Babka czekoladowa łaciata”
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 i ½ szklanki cukru
- 25 dag masła
- 4 jajka
- 1 niepełna szklanka mleka
- 3 łyżki kakao
- 2 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
- cukier puder do posypania
Oddzielić żółtka od białek. Utrzeć masło, dodać cukry, żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko oraz ubitą pianę z białek - bardzo delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Podzielić ciasto na 2 części, jedną część wymieszać z kakao. Wylać do formy najpierw białe ciasto, na nie brązowe. Piec w 1700 C około 1 i ½ godziny. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
„Jajka faszerowane szynką w koszyczku”
Składniki:
- 8 jajek
- szczypiorek
- szynka 10 dag
- majonez 2 łyżki (dodajemy więcej jeśli pasta jest zbyt gęsta)
- musztarda 1/2 lub 1 łyżeczka
- listki pietruszki do dekoracji
Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na pół. Wydrążyć żółtka. Zmielić je w maszynce do mięsa lub rozdrobnić widelcem. Szynkę i szczypiorek pokroić w drobną kosteczkę, dodać do żółtek. Dodać majonez, musztardę i wymieszać. Pastę nałożyć do jajek, zrobić uchwyt do koszyczka ze szczypiorku, udekorować listkami pietruszki.
Można do pasty dodać pokrojoną drobno paprykę, ale z doświadczenia wiem, że dzieci wolą bez papryki.
„Chrzan z jajkami” idealny do wędlin na Wielkanoc
Składniki:
- chrzan – 1 mały słoik
- jajek - 5, 6
- śmietana kwaśna – 2, 3 łyżki
- majonez
- - 2,3 łyżki
- sól, pieprz, szczypta cukru (wszystko do smaku)
Jajka ugotować na twardo, po obraniu i wystudzeniu zmiksować na jednolitą masę. Dokładnie wymieszać z chrzanem, śmietaną i majonezem doprawić przyprawami.
Wstawić do lodówki – schłodzić.
„Chlebek z bananami” (mała keksówka)
Składniki:
- 4 banany (rozgnieść widelcem)
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 1 jajko
- 1łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki masła (roztopić)
- ½ szklanki cukru
- laska wanilii
- szczypta soli
Mąkę, sodę oczyszczoną przesiać i wymieszać. Jajko roztrzepać z cukrami. W naczyniu wymieszać masło z rozgniecionymi (widelcem) bananami, dodać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i szczyptą soli. Wszystko wymieszać do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do małej keksówki wysmarowanej i wysypanej bułką tartą .
Piec w piekarniku do 1800 około 60 minut.
Można dodać jeśli ktoś lubi wiórek kokosowych lub posiekanych orzechów.
„Wielkanocna babka cytrynowa”
Składniki:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- 1-2 cytryny
- ¼ szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Cytrynę umyć a następnie zetrzeć z niej skórkę na tarce o małych oczkach i wycisnąć sok. Sok wymieszać z olejem. Proszek do pieczenia przesiać z mąkami. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka i ubijać na puszystą masę. Następnie dodać stopniowo mieszankę mączną na przemian z olejem cytrynowym. Miksować tak długo, aż powstanie masa o jednolitej konsystencji. Na koniec dodać skórkę z cytryny.
Keksówkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, wylać ciasto i upiec w piekarniku rozgrzanym do 1700, piec przez 40min.
Po upieczeniu polukrować lub wylać polewę.
Lukier:
- cukier puder 1szklanka
- sok z cytryny ile przyjmie
- olejek pomarańczowy
Utrzeć na jednolitą masę łyżką w miseczce.
Polewa czekoladowa:
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki kwaśnej śmietany zimnej
W naczyniu rozpuścić masło i cukier następnie dodać resztę składników i wymieszać na jednolitą masę. Polewa będzie błyszcząca.
„Wielkanocne babeczki czekoladowe”
Składniki:
- 110 g mąki tortowej
- 15 g maki ziemniaczanej
- 15 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła, temp. Pokojowa
- 100 g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżka mleka
- szczypta soli
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Mąki przesiewamy razem z proszkiem i kakao. Białka oddzielamy od żółtek. Miękkie masło miksujemy razem z cukrem na tzw. puch. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Dodajemy w kilku niedużych porcjach suche składniki oraz łyżkę mleka. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Dodajemy do ciasta i delikatnie łączymy. Formę na babeczki napełniamy do 2/3 objętości. Pieczemy w temp. 1800 C przez około 20-25 min. do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia i delikatnie wyjmujemy z foremek.
Składniki na lukier królewski:
- 1 białko, małe
- 100 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Białko razem z przesianym cukrem pudrem i sokiem miksujemy przez około 8-10 min, aż lukier będzie gęsty. Polewamy wierzch babeczek i zostawiamy na 15 min do stężenia.
SMACZNEGO!