Z dzieckiem w kuchni

          W związku ze zbliżającymi się świętami wielkanocnymi pragniemy zaproponować Państwu kilka świątecznych przepisów, które można wykonać z dzieckiem. A dlaczego warto zaprosić dziecko do kuchni wyjaśnia psycholog Magda Pytlok: https://symbolia.pl/blog/dlaczego-dziecko-powinno-byc-w-kuchni/351 

A oto kilka przepisów, które proponują nasze nauczycielki:

„Babka czekoladowa łaciata”

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 i ½ szklanki cukru
  • 25 dag masła
  • 4 jajka
  • 1 niepełna szklanka mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • cukier puder do posypania

Oddzielić żółtka od białek. Utrzeć masło, dodać cukry, żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko oraz ubitą pianę z białek - bardzo delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Podzielić ciasto na 2 części, jedną część wymieszać z kakao. Wylać do formy najpierw białe ciasto, na nie brązowe. Piec w 1700 C około 1 i ½ godziny. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

 

„Jajka faszerowane szynką w koszyczku”

Składniki:

  • 8 jajek
  • szczypiorek
  • szynka 10 dag
  • majonez 2 łyżki (dodajemy więcej jeśli pasta jest zbyt gęsta)
  • musztarda 1/2 lub 1 łyżeczka
  • listki pietruszki do dekoracji

Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na pół. Wydrążyć żółtka. Zmielić je w maszynce do mięsa lub rozdrobnić widelcem. Szynkę i szczypiorek pokroić w drobną kosteczkę, dodać do żółtek. Dodać majonez, musztardę i wymieszać. Pastę nałożyć do jajek, zrobić uchwyt do koszyczka ze szczypiorku, udekorować listkami pietruszki.

Można do pasty dodać pokrojoną drobno paprykę, ale z doświadczenia wiem, że dzieci wolą bez papryki.

 

„Chrzan z jajkami” idealny do wędlin na Wielkanoc

Składniki:

  • chrzan – 1 mały słoik
  • jajek - 5, 6
  • śmietana kwaśna – 2, 3 łyżki
  • majonez
  • - 2,3 łyżki
  • sól, pieprz, szczypta cukru (wszystko do smaku)

 

Jajka ugotować na twardo, po obraniu i wystudzeniu zmiksować na jednolitą masę. Dokładnie wymieszać z chrzanem, śmietaną i majonezem doprawić przyprawami.

Wstawić do lodówki – schłodzić.

 

„Chlebek z bananami” (mała keksówka)

Składniki:

  • 4 banany (rozgnieść widelcem)
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 1łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki masła (roztopić)
  • ½ szklanki cukru
  • laska wanilii
  • szczypta soli

Mąkę, sodę oczyszczoną przesiać i wymieszać. Jajko roztrzepać z cukrami. W naczyniu wymieszać masło z rozgniecionymi (widelcem) bananami, dodać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i szczyptą soli. Wszystko wymieszać do połączenia składników.

Ciasto przełożyć do małej keksówki wysmarowanej i wysypanej bułką tartą .

Piec w piekarniku do 1800 około 60 minut.

Można dodać jeśli ktoś lubi wiórek kokosowych lub posiekanych orzechów.

 

„Wielkanocna babka cytrynowa”

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1-2 cytryny
  • ¼ szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Cytrynę umyć a następnie zetrzeć z niej skórkę na tarce o małych oczkach i wycisnąć sok. Sok wymieszać z olejem. Proszek do pieczenia przesiać z mąkami. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka i ubijać na puszystą masę. Następnie dodać stopniowo mieszankę mączną na przemian z olejem cytrynowym. Miksować tak długo, aż powstanie masa o jednolitej konsystencji. Na koniec dodać skórkę z cytryny.

Keksówkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, wylać ciasto i upiec w piekarniku rozgrzanym do 1700, piec przez 40min.

Po upieczeniu polukrować lub wylać polewę.

Lukier:

  • cukier puder 1szklanka
  • sok z cytryny ile przyjmie
  • olejek pomarańczowy

Utrzeć na jednolitą masę łyżką w miseczce.

 Polewa czekoladowa:

  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany zimnej

W naczyniu rozpuścić masło i cukier następnie dodać resztę składników i wymieszać na jednolitą masę. Polewa będzie błyszcząca.

 

„Wielkanocne babeczki czekoladowe”

Składniki:

  • 110 g mąki tortowej
  • 15 g maki ziemniaczanej
  • 15 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła, temp. Pokojowa
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mleka
  • szczypta soli

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Mąki przesiewamy razem z proszkiem i kakao. Białka oddzielamy od żółtek. Miękkie masło miksujemy razem z cukrem na tzw. puch. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Dodajemy w kilku niedużych porcjach suche składniki oraz łyżkę mleka. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Dodajemy do ciasta i delikatnie łączymy. Formę na babeczki napełniamy do 2/3 objętości. Pieczemy w temp. 1800 C przez około 20-25 min. do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia i delikatnie wyjmujemy z foremek.
Składniki na lukier królewski:

  • 1 białko, małe
  • 100 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny

Białko razem z przesianym cukrem pudrem i sokiem miksujemy przez około 8-10 min, aż lukier będzie gęsty. Polewamy wierzch babeczek i zostawiamy na 15 min do stężenia.

                                                                                                                        

 

 

SMACZNEGO!